Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007

ΤΑ "ΑΔΕΣΠΟΤΑ" ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ

Στις μέρες μας εκτός από τα κατοικίδια μπορούμε να δούμε αδέσποτους σκύλους που έχουν αναλάβει από δικιά τους πρωτοβουλία την φύλαξη γειτονιών με αντάλλαγμα κάποιο χάδι ή λίγο φαγητό αναπτύσσοντας σχέσεις γνωριμίας με τους κατοίκους. Σχεδόν πάντα κάποιος έχει φροντίσει για τα εμβόλιά τους.
Πασίγνωστος στους φοιτητές για παράδειγμα είναι ο γηραιός Κανέλος φύλακας του ΕΜΠ που μαζί με άλλους γνωστούς "αδέσποτους", συνοδεύουν υποδειγματικά τις πορείες διαμαρτυρίας της νεολαίας και προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα με δικό τους μεγάλο κίνδυνο, όταν τα πράγματα εκτρέπονται.
Έτσι βλέπουμε ότι τα ζώα στην πράξη είναι παραστάτες της ζωής των ανθρώπων παράγοντας σημαντικό έργο φύλαξης, προστασίας, παρέας, διασκέδασης, μάθησης κλπ. που δεν μπορεί να μετρηθεί ποσοτικά αν και μπορεί κάποιος εύκολα μπορεί να προσδώσει οικονομικά μεγέθη στο έργο τους.
Τα ζώα είναι και απολυμαντές, σκουπιδοφάγοι, χρήσιμα στην φυσική ανακύκλωση των σκουπιδιών και την υγιεινή του ανθρώπινου οικιστικού περιβάλλοντος. Οι γάτες και τα πουλιά προσφέρουν σημαντικό έργο υγιεινής με την εξόντωση παρασίτων τρωκτικών, ερπετών, εντόμων που θα χρειαζόντουσαν τεράστιες ποσότητες δηλητηρίων για να τις αντικαταστήσουν και στρατιές καθαριστών.
Αυτό δεν είναι και άλλο ένα μετρήσιμο οικονομικό μέγεθος;

Όμως συχνά γίνεται γνωστό ότι οι πιστοί φίλοι του ανθρώπου εξαφανίζονται και πιθανά υποφέρουν.
Ο Μήτσος για παράδειγμα της πλατείας Συντάγματος που διακριτικά επέβλεπε την αγορά της Ερμού, απήχθη από κάποιο αυτοκίνητο και κανείς δεν τον ξαναείδε από τότε. Οι μαγαζάτορες και οι περίοικοι, μάταια τοποθετούσαν χαρτιά με αμοιβή για την ανεύρεσή του

Δεν υπάρχουν σχόλια: