Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ




Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται αντιληπτό με την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.
Στη προσπάθεια νεοταξικού εκδυτικισμού και εκσυγχρονισμού των ελληνικών πόλεων, επανήλθε πρόσφατα αρωγός η ΕΕ, προαναγγέλλοντας ένα σεβαστό κονδύλι με σκοπό το μάζεμα των «αδέσποτων» από τους δρόμους των πόλεων αν και είναι γνωστό ότι τα σκυλιά και γατιά που χαρακτηρίζουν αδέσποτα ταΐζονται και εμβολιάζονται από τους περίοικους και έτσι δεν δημιουργούν υγειονομικό πρόβλημα.
Πρέπει να τονιστεί ότι όσο αφορά τουλάχιστον τους οικιακούς σκύλους εκτιμάται πως όχι μόνο δεν είναι φορείς ασθενειών, (οι δικές τους ασθένειες δεν είναι μεταδοτικές στον άνθρωπο) αλλά αντίθετα αυξάνουν τα αντισώματα των παιδιών βελτιώνοντας την φυσική τους κατάσταση και την πρόληψη πολλών ασθενειών. Η ολοκληρωτική εξάλειψη της λύσσας από την Ευρώπη στις μέρες μας, εξαλείφει και την μοναδική χρήσιμη δικαιολογία για εξόντωση των αδέσποτων.

ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
«Τα αδέσποτα – πειραματόζωα: Παράνομο δίκτυο «ζωοφιλικών οργανώσεων - φαντασμάτων» αλλά και ιδιώτες προωθούν για εκμετάλλευση σκύλους και γάτες σε ευρωπαϊκές χώρες όπου αφθονούν οι βιομηχανίες καλλυντικών και ανθεί το εμπόριο γούνας»
Την καταγγελία έκανε η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Έρευνα της Εξαγωγής Αδέσποτων Σκύλων από την Ελλάδα στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη (ΟΠΕΕΑΣ).
Σε ανακοίνωσή της - την οποία υπογράφουν 103 ζωόφιλοι, μεταξύ των οποίων οι κκ. Μιλτιάδης Εβερτ, βουλευτής, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ευρωβουλευτής, Δημήτρης Μυταράς, ζωγράφος, κ.ά. - γίνεται έκκληση για τη διερεύνηση μιας δοσοληψίας σκοτεινής και μυστικής που διεξάγεται εδώ και 15 χρόνια κάτω από τη μύτη των ελληνικών αρχών.
Σύμφωνα με έρευνα της Ομάδας Πρωτοβουλίας, αδέσποτα σκυλιά εξάγονται από τη χώρα μας προς τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Βρετανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία για να χρησιμοποιηθούν παρανόμως σε κτηνιατρικές κλινικές (π.χ. για μεταμοσχεύσεις οργάνων ή αφαίρεση κολλαγόνου κ.τλ.), για πειραματικούς σκοπούς ή για να αξιοποιηθεί το δέρμα τους σε παιχνίδια ή παραεμπόριο γούνας. Ο αριθμός των ζώων που εξάγονται από την Ελλάδα υπολογίζεται σε 5.000 - 6.000, με κόστος εξαγωγής 70.000 - 200.000 δρχ. Το κέρδος βεβαίως είναι πολλαπλάσιο. (Των Παναγιώτας Μπίτσικα και Μάχης Τράτσα. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, στις 25/8/2002).
Πρόσφατα η ΕΕ απαγόρευσε την εισαγωγή από την Ασία, παιχνιδιών από γούνα σκύλων και γατων, αλλά φαίνεται ότι οι έλεγχοι στην ίδια την ΕΕ είναι ανεπαρκείς για την ίδια βιομηχανία που ανθεί στους κόλπους της.

Το 2003 και ενώ η Ελλάδα αναλάμβανε τη προεδρία της ΕΕ τα σκυλιά και οι γάτες του Εθνικού κήπου και του Ζαππείου βρέθηκαν νεκρά από δηλητήριο, κάποιοι σκέφτηκαν φαίνεται ότι οι δυτικοί πολιτισμένοι ηγέτες δεν θα άντεχαν να βλέπουν τους γάτους μας και τους σκύλους μας να λιάζονται νωχελικά στο Αττικό Φως, έτσι με μια άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα τα ζώα δηλητηριάστηκαν!
Ακολούθησε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από ζωόφιλους.
Κατά τη περίοδο 2002-2004 και ενώ ετοιμαζόμασταν για τους Ολυμπιακούς οι καταγγελίες για περιπτώσεις εξαφάνισης, δηλητηρίασης και θανάτωσης των ζώων ήταν πάμπολλες.
Στην Ελευθεροτυπία 03/03/2003 δημοσιεύτηκε η παρακάτω επιστολή.

Ένας αναγνώστης:«Μένω χαμηλά στην Καλλιθέα, λίγο πριν το δέλτα του Φαλήρου. Χρόνια τώρα, όση δουλειά κι αν είχα, φορτωνόμουνα σχεδόν καθημερινά με σκυλοτροφές και πήγαινα στις μαρίνες των Τζιτζιφιών για να ταΐσω περίπου 40 ταλαίπωρα σκυλάκια, παρατημένα από διάφορους ηλίθιους συμπολίτες μας. Δεν πήγαινα μόνο εγώ, ευτυχώς βοηθούσαν και μερικοί άλλοι γείτονες, που στην πορεία των ετών έγιναν καλοί φίλοι. Ξαφνικά τον Ιούνιο άρχισαν στην περιοχή τα περίφημα και τόσο καλά διαφημισμένα ολυμπιακά έργα. Τις πρώτες μέρες του έργου ήταν δυνατή η πρόσβαση στην περιοχή και πηγαίνοντας καθημερινά πια (λόγω της μεγάλης μου ανησυχίας), μέτραγα όλο και λιγότερα σκυλάκια. Χάθηκαν. Εξαφανίστηκαν όλα σιγά σιγά μέσα σε 10 ημέρες. Άλλα δηλητηριάστηκαν, άλλα πνίγηκαν, άλλα πέθαναν από ασιτία, μπλοκαρισμένα σε κομμένες μαρίνες. Προσπάθησα. Προσπαθήσαμε όλοι μας πολύ. Γλιτώσαμε μερικά, τα πήγαμε αλλού, όσοι από εμάς δεν είχαν σκύλο υιοθέτησαν ένα από αυτά. Άναψε το τηλέφωνό μου προσπαθώντας να βρω λύση. Τηλεφώνησα σε φίλους δημοσιογράφους ζητώντας τους να δημοσιοποιήσουν αυτή την κατάσταση, μήπως και σωθεί έστω και ένα ακόμα κουταβάκι. Τίποτα δεν έγινε. Ο λόγος μου φαίνεται πως περνάει μόνο μέσα στο studio, όταν φωτογραφίζω τους συναδέλφους μου δημοσιογράφους για τις συνεντεύξεις τους στα αστραφτερά περιοδικά που συνεργάζομαι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, απαγορεύτηκε και η είσοδος ακόμα στην περιοχή αυτή από τις αρχές Ιουλίου.
Ακόμα και εάν πηδήξεις τα συρματοπλέγματα και τις μπαριέρες, είναι τελείως αδύνατο να προχωρήσεις, το τοπίο είναι διαστημικό πια. Δεν μπορείς να φανταστείς την οργή μου, την αγωνία μου και τη θλίψη μου κάθε φορά που περνάω από εκεί δίπλα οδηγώντας. Τι να έγιναν άραγε αυτές οι ψυχές; Όσοι κατεβαίνουν την παραλιακή στο ύψος του Δέλτα, γιατί να μην ξέρουν πόσα πνιγμένα σκυλιά αντιστοιχούν σε κάθε καινούργιο γήπεδο του baseball; Γι' αυτό και γράφω. Δεν θέλω ούτε το όνομά μου να εμφανιστεί, δεν μοιράζει και κανείς μετάλλια ευαισθησίας άλλωστε! Έγραψα για να μοιραστώ την οργή και τη θλίψη μου. Ευχαριστώ».


Ε.Ε., ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΚΑΙ ΜΚΟ

Σε αυτό το πλαίσιο άρχισαν να καταγγέλλονται σωρηδόν «απαγωγές» αδέσποτων και παράνομες εξαγωγές σε χώρες της ΕΕ, το χρήμα από την ΕΕ επέτρεπε τη χρηματοδότηση και «φιλοζωικών» ΜΚΟ, με σκοπό τη προστασία και περιμάζωμα των αδέσποτων που τελικά κατέληγαν και καταλήγουν σε εργαστήρια πειραμάτων της Ευρώπης και σε εργοστάσια επεξεργασίας γούνας γάτας και σκύλου.
«Μήπως επωνυμίες που παραπέμπουν σε παραδείσους (όπως “puppyland”, puppy villa” και “pet paradise”) έχουν στόχο να εξαπατήσουν αφελείς ζωόφιλους και να εφοδιάσουν τα άτυχα κατοικίδια με «εισιτήριο μιας διαδρομής», κατευθείαν για τα κολαστήρια των εργαστηρίων; Για ποιο λόγο παραπέμφθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ολλανδία και το Βέλγιο και γιατί η Ε.Ε. κατά καιρούς έχει στραφεί εγγράφως κατά της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου, της Ιταλίας αλλά και της Αγγλίας (η οποία μαζί με την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία αποτελούν χώρες μαζικής κατάληξης αδεσπότων και της δικής μας χώρας);Σε ποια χώρα κατέφυγε η Γερμανικών συμφερόντων εταιρεία Schmeisser προκειμένου να διεξαγάγει δοκιμές των όπλων της σε αδέσποτους σκύλους; Σε ποιες χώρες εντοπίστηκαν με ακτίνες Χ τετράποδα που μετέφεραν ναρκωτικά; Γιατί η Γερμανία έχει κατηγορηθεί για «βάρβαρους και αντιδημοκρατικούς νόμους» για τα ζώα παρότι συμπεριέλαβε τα δικαιώματά τους στο Σύνταγμά της; Γιατί όσοι εξάγουν μαζικά και παράνομα αδέσποτα τετράποδα από τη χώρα μας αρνούνται να δηλώσουν στις Αρμόδιες Αρχές τα στοιχεία των φυσικών προσώπων που θα υιοθετήσουν τα ζώα και αντ΄ αυτού υβρίζουν, διασύρουν, σπιλώνουν και μηνύουν όποιον αρνείται να αποδεχτεί την τακτική της «εν κρυπτώ φυγάδευσης» των τετραπόδων και όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει τις «αγαθές» τους προθέσεις;»(Πόπη Μπάκα)
Σε καταγγελία τους προς τον ΥΠΠΟ Ε.Βενιζέλο οι
Φανή Αφεντάκη Δικηγόρος, Βασίλης Παπαδόπουλος Δικηγόρος , Κατερίνα Ιατροπούλου Δικηγόρος, Αλέξανδρος Σουβατζής, Δικηγόρος, Εύη Τζούδα, Βιβλιοπώλης Μαρία Τσάτσου, Συγγραφέας – Δημοσιογράφος, Γιώργος Χρονάς Ποιητής – Εκδότης, μεταξύ άλλων αναφέρουν:
«Οι υπέρμαχοι της εξόδου ζώων εκτός Ελλάδας ισχυρίζονται ότι έχουν ελέγξει πού πάνε και έχουν… φωτογραφίες τους με παιδάκια πάνω σε μοκέτες, η γνωστή ιστορία για αφελείς δηλαδή. Η πραγματικότητα είναι άλλη:
1) Στην Ελλάδα είναι από 30ετίας εν δράσει η διεθνής μαφία γούνας από σκύλους και γάτες με πλοκάμια μέσα στους κρατικούς φορείς, τις πρεσβείες και τα σωματεία. Το βεβαιώνουν ξένα σωματεία, απλοί άνθρωποι και πάνω απ΄ όλα η λογική.
2) Τα μέλη της, αδίστακτοι στα ψεύδη και στις απειλές τους αλλά και πάμπλουτοι, βουλώνουν τα στόματα με χορηγίες και παροχές, χρησιμοποιώντας ανθρώπους κλειδιά που η μια κυβέρνηση κληροδοτεί στην άλλη μέσα στους δημόσιους φορείς, καθώς και καταξιωμένα πρόσωπα του δημοσίου βίου που έχουν πείσει.
3) Τα μέλη της, αποσπούν χρήματα και από τους εδώ ζωόφιλους που στέλνουν τα ζώα τους έξω, πληρώνονται όμως και από τους ντίλερς στους οποίους τα μεταπωλούν όταν φτάσουν στο εξωτερικό. Εξαπατούν δηλαδή και Έλληνες πολίτες δεν διαπράττουν απλώς έγκλημα κατά των ζώων.
4) Η γούνα από σκύλο και γάτα κοστίζει πανάκριβα, διότι δεν χρησιμοποιείται μόνον για γιακάδες και μικροπράγματα, αλλά όπως υποδεικνύει στην ιστοσελίδα της η οργάνωση Voice 4 dogs από αυτήν γίνονται ολόσωμες γούνες πανάκριβες που μόνον με τεστ DNA μπορεί κανείς να ανακαλύψει από τι ζώο πραγματικά είναι.
5) Αλλοδαπές κυρίες κόπτονται υπέρ της εξαγωγής και φυσικά η εξαγωγή συνεχίζεται, αφού έχει δώσει τις ευλογίες του το ελληνικό κράτος που είναι ανίκανο, υπό οιανδήποτε κυβέρνηση να διαχειριστεί τα αδέσποτά του, όπως είναι ανίκανο να πει τι απέγιναν τα κονδύλια της Ε.Ε. για τα αδέσποτα.
6) Καμία κυρία δεν έχει ούτε ένα επίσημο χαρτί σωματείου με σφραγίδα ή έγκριση της πρεσβείας της. Όλα γίνονται δια της πειθούς ή δια της εξαγοράς συνειδήσεων. Αυτό και μόνον θα έπρεπε να αρκέσει για να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες το σφάλμα τους.
7) Οι αλλοδαπές κυρίες, που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των πρεσβειών τους είναι καιρός να γυρίσουν σπίτι τους. Αρκετά μας εκπαιδεύσανε. Ας πάρουν το δρόμο για το Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Σκωτία, τη Γερμανία, κ.λπ. Ας «βοηθήσουν» εκεί τα ζώα.
8) Ποιος ευθύνεται για το δίκτιο πολωνο – ουκρανο – αλβανο – ελλήνων, πολλοί από τους οποίους είναι λούμπεν στοιχεία και πρεζάκηδες για την αρπαγή γάτων, σκύλων και, κουταβιών από διάφορα σημεία των Αθηνών, και από τα «χαρίζεται» των εφημερίδων;
9) Γιατί αν όλα είναι καλά και άγια δεν βγαίνει όλος αυτός ο υπέροχος θίασος σε μια εκπομπή ή γιατί δεν βγαίνουν στα παράθυρα να μας δείξουν τα πρόσωπά τους οι αλλοδαπές και εγχώριες κυρίες και να ακουστούν όλες οι γνώμες;
10) Είναι παρανοϊκό να επιμένουν οι φανατισμένοι οπαδοί της εξαγωγής σκύλων, κουταβιών και γατιών εκτός Ελλάδος, ότι όλα αυτά γίνονται με καλό σκοπό, όταν αποσιωπάται το παράνομο εμπόριο παιδιών και βρεφών για τα όργανά τους ή για ευρωπαίους παιδεραστές. Καιρός οι Έλληνες να ξυπνήσουνε, να παύσουνε να είναι οι ουραγοί της Ευρώπης και να αναλάβουν τα αδέσποτά τους μέσα στη χώρα τους. Καιρός να μάθουν να αναγνωρίζουν και να αποστρέφονται το πρόσωπο του Ιανού, καιρός να ξεπλυθούμε από το αίμα της λαίδης Μάκμπεθ!!! Φτάνουν πια τα ψέματα και οι στημένες δήθεν αποκαλύψεις!
Καιρός να μάθουν και οι εξαγωγείς σκύλων τι θα πει «κεσάτια» και «ανεργία».
Επίσης, ζητάμε επειγόντως να τεθεί το όλο ζήτημα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της χώρας και να διατάξει ο ίδιος, όχι η μία και η άλλη οργάνωση, να επέμβει Εισαγγελέας. Να ανοιχτούν συγκεκριμένοι λογαριασμοί και αν υπάρχει σκάνδαλο και απάτη να αποκαλυφθεί. Το ζήτημα θίγει την πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας και μας καθιστά σκύβαλα εγχωρίων και ευρωπαίων ανθρώπων που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.
Κύριε Υπουργέ του Πολιτισμού, σταματήστε τη γουνεμπορία σκύλων κουταβιών και γατιών. Δώστε το θέμα στους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους.
Ρίξτε φως στο σκοτάδι!
Σπάστε το τείχος της φριχτής σιωπής!
Αυτό εξαγγείλατε. ΚΑΝΤΕ ΤΟ!

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΩΔΙΑ
Τελικά μια από τις υποθέσεις έφτασε στη δικαιοσύνη
Στις ειδήσεις του Alpha στις 11 Μαρτίου 2004 μεταδόθηκε ότι ο εισαγγελέας επενέβη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «σταμάτησε» ένα φορτίο σκύλων και κουταβιών, «κάργκο» στη γλώσσα των Ελλήνων και αλλοδαπών σκυλογατοεξαγωγέων που δρουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, με προορισμό το Βέλγιο ή τη Γερμανία. Το «φορτίο» βρέθηκε να μην πληρεί τους απαιτούμενους όρους και δεν έφυγαν τελικά… ή έφυγαν αργότερα. Ειπώθηκε ότι θα πηγαίνανε για βιομηχανική εκμετάλλευση, για το κολλαγόνο τους και για τη γούνα τους. Με αυτή την άποψη άλλοι συμφώνησαν και άλλοι όχι…ένα χρόνο αργότερα.
Στην εκδίκαση στις 2/9/2005 της υπόθεσης του περιστατικού στο Ελευθέριος Βενιζέλος το Μάρτιο του 2004 (όπου η κ. Ιωάννα Γκαραγκούνη είχε σταματήσει με τη βοήθεια αστυνομικής δύναμης την παράνομη αποστολή έξι κουταβιών στο Βέλγιο, με μηνύτρια την «πασίγνωστη(!) στην Ευρώπη ακτιβίστρια» Μίκε Σουντίκ εκ Γάνδης Βελγίου, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας το δικαστήριο αθώωσε την Ιωάννας Γκαραγκούνη, Προέδρου Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας και τον Τηλεοπτικο Σταθμό ALPHA).
Η Εισαγγελέας καθώς και ο Πρόεδρος με ευστοχότατες ερωτήσεις υπεισήλθαν στην ουσία της υπόθεσης των εξαγωγών. Είναι αλήθεια ότι για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ έφτασε στη Δικαιοσύνη και αντιμετωπίστηκε όχι με συνοπτικές διαδικασίες αλλά σε βάθος και με ιδιαίτερη σοβαρότητα το θέμα. Αυτή καθ’ εαυτή, η φύση της υπόθεσης θα αποτελέσει άξονα αναφοράς για οποιεσδήποτε παρεμφερείς υποθέσεις εκδικαστούν στο μέλλον. Η μηνύτρια έκανε λόγο για «αδελφές Τερέζες» οι οποίες «κάνουν» ζωοφιλία ανιδιοτελώς και «βάζοντας συνεχώς το χέρι στην τσέπη τους». Η απάντηση από την ομάδα των δικηγόρων του ALPHA ήταν ιδιαίτερα εύστοχη και αποκαλυπτική όταν υπέμνησε στο δικαστήριο ότι η μηνύτρια εισπράττει δωρεές και εισφορές από ζωόφιλους (όπως παραδέχεται και η ίδια στη μήνυσή της). Ο σχετικός διάλογος, πάντως, φέρει στην επιφάνεια ένα θέμα απίστευτου ενδιαφέροντος γύρω από τη ζωοφιλία και τα κίνητρά της. Την οικονομική παράμετρο! «Και ειλικρινά απορούμε με το ζωοφιλικό πάθος της μηνύτριας η οποία παρά το κινητικό πρόβλημά της (και εκφράζουμε τη συμπάθειά μας γι αυτό), επισκέπτεται εκ Γάνδης την Ελλάδα, συχνά – πυκνά, διασπαθίζοντας την αναπηρική σύνταξή της (όπως δήλωσε η ίδια για τους οικονομικούς της πόρους ενώπιον του Δικαστηρίου), διατρέχουσα την Ελλάδα και περισυλλέγουσα παρανόμως τα δικά μας αδέσποτα την ίδια ΑΚΡΙΒΩΣ στιγμή (και η έδρα με μεγάλη προσοχή αξιολόγησε το στοιχείο που ετέθη υπόψη της) που στην πατρίδα της σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρμοδίου Υπουργείου του Βελγίου (ευ)θανατώνονται τα δικά τους αδέσποτα κατά χιλιάδες!!!». Η υπεράσπισή αναφέρθηκε σε έναν πάρα πολύ απλό συλλογισμό: Κατά το νομοθέτη ο εξάγων ζώα υποχρεούται (βάσει της με αρ. 280239/03 Υπουργικής Απόφασης) να υπογράψει Υ.Δ. 1599/86 ότι «το ζώο δεν θα χρησιμοποιηθεί για πειραματικούς ή άλλους σκοπούς». Οι εξαγωγείς όμως αρνούνται επιμόνως να υπογράψουν τέτοια δήλωση . Κατηγορήθηκε ο ALPHA ότι με τον τίτλο του ρεπορτάζ «Μπλόκο στην κτηνωδία» (λέξη την οποία χρησιμοποίησε πολλάκις και η Εισαγγελέας αναφερόμενη στους ΑΘΛΙΟΥΣ όρους μεταφοράς των τετραπόδων), αποσκοπούσε στην αύξηση της τηλεθέασής του για να εισπράξει την αποστομωτική από τους δικηγόρους του καναλιού, απάντηση: «Μα θα ανέβαινε η τηλεθέασή μας παρουσιάζοντας μια γυναίκα που είναι παντελώς άγνωστη στην Ελλάδα»;

Περισσότερα εδώ

και εδώ

«Παράνομη διακίνηση κατοικιδίων ζώων. Αμερική – Ευρώπη – Ελλάδα» Πόπη Μπάκα εκδόσεις Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη.
www.tetrapodologein.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λίγο αργά αλλά δεν πειράζει.Καλλιο αργά παρά ποτέ!ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
(ΣΥ.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ)
(Αρ.Εγκρ.Πολ.Πρωτοδικείου Αθηνών 2550/85)
Ευεργ.Γιαβάση 71, Αγία Παρασκευή 15341
Τηλ. 210 6527014, Φάξ 22920 69186

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2007

Mr. Bernard Van Goethem
Director
Animal Health and Welfare
EUROPEAN COMMISSION
B-1049 Bruxelles

Θέμα : Παράνομη διακίνηση και εμπορία κατοικίδιων ζώων

Αξιότιμοι Κύριοι,

Αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε σας μη έχοντας άλλη διέξοδο μετά τις τεράστιες, αλλά άκαρπες, προσπάθειές μας προς την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι, μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, διεξάγεται παράνομη διακίνηση και εμπόριο αδέσποτων κατοικίδιων ζώων, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Εδώ και περίπου 30 χρόνια, σε ολόκληρη την Ελλάδα, δρουν αλλοδαποί και Έλληνες, οι οποίοι με την κάλυψη «ζωοφιλικών σωματείων» αλλά και με τη βοήθεια μεμονωμένων ατόμων, εξάγουν κατά χιλιάδες αδέσποτα ζώα ( οι ίδιοι αναφέρονται σε 15-20.000 ζώα το χρόνο), τα οποία με το πρόσχημα της «υιοθεσίας» προωθούν σε κυνοκομεία αντίστοιχων οργανώσεων της Ευρώπης, κυρίως της Γερμανίας, με άγνωστη τελική κατάληξη.

Αν υπολογιστούν και οι χιλιάδες των ζώων που εξάγονται ταυτόχρονα από πολλές άλλες χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης με τον ίδιο προορισμό, η απορία μας για το που διοχετεύονται όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίδιων ζώων, μετατρέπεται σε εφιάλτη. (Νο.1)

Είναι διεθνώς επίσημα βεβαιωμένο ότι :

• εκατομμύρια αδέσποτα ζώα χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για την παραγωγή γούνας., ενδυμάτων , και πολλών άλλων αντικειμένων. (Νο.2)

• αδέσποτα ζώα χρησιμοποιούνται για κάθε είδους δοκιμές και πειράματα από Εταιρίες παραγωγής χημικών , φαρμακευτικών , παραφαρμακευτικών (καλλυντικών) προϊόντων καθώς και για τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας οπλικών μέσων και συστημάτων. (Νο.2)

• ανθεί η παράνομη διακίνηση κατοικίδιων ζώων (pets trafficking) κυρίως από. χώρες όπου υπάρχουν πολλά αδέσποτα ( Ιταλία, Ισπανία,Πορτογαλία, Ρουμανία, Κροατία, Ουκρανία, Τουρκία κ.α) προς διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά κυρίως προς Γερμανία. Αναρίθμητες είναι οι αγγελίες που δημοσιεύονται στο Γερμανικό διαδικτυακό χώρο, όπου ζώα αδέσποτα φερμένα από το εξωτερικό, ηλικίας από 2 μηνών έως και υπέργηρα (13-14 ετών), υγιή, αλλά και άρρωστα, ανάπηρα, τυφλά, κωφά πωλούνται από 100 έως 350 ευρώ. Το εύλογο ερώτημα είναι πού απευθύνονται όλες αυτές οι αγγελίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τα υπερήλικα και μη υγιή ζώα. Και φυσικά οι αγγελίες δεν καλύπτουν το τεράστιο αριθμό των κατοικίδιων τα οποία εισάγονται παράνομα δεδομένου ότι και σε αυτά τα κράτη-μέλη ισχύει η Κοινοτική Νομοθεσία, οι περιορισμοί είναι μεγαλύτεροι και υποτίθεται η μέριμνα για την ασφάλεια και τη σωστή μεταχείριση των ζώων είναι περισσότερο αναπτυγμένη.(Νο. 3, 10)

• αδέσποτα υπάρχουν σε όλες τις αποκαλούμενες «πολιτισμένες χώρες». Στην Αγγλία το 2006 καταγράφηκαν επίσημα 101.586 αδέσποτα , από τα οποία θανατώθηκαν με ευθανασία τα 7.783. Στη Γερμανία επίσης υπάρχουν αδέσποτα όπως επισημαίνει σε σχετική εγκύκλιό του ο Γερμανός Υπουργός Καταναλωτή.(Νο.4)

Στην Ελλάδα ο Νόμος περί Καταφυγίων Ζώων (Ν.604/77 και Π.Δ.463/78) δεν εφαρμόζεται παρά την κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης (Ν.2017/92) η οποία στο άρθρο 8, παράγρ.5 αναφέρει ότι κάθε κράτος οφείλει να ιδρύει Καταφύγια σύμφωνα με την Εθνική του Νομοθεσία. Υπό τη πλήρη αδιαφορία και ανοχή των Δήμων, Νομαρχιών, Νομοκτηνιατρικών Υπηρεσιών και λοιπών αρμοδίων, λειτουργούν ορισμένα Κυνοκομεία-Κολαστήρια όπου επικρατούν συνθήκες παράνομες και απαράδεκτες από κάθε άποψη.(Νο.5 )

Ταυτόχρονα, οι «ζωόφιλοι» εξαγωγείς διατηρούν δικές τους «αποθηκευτικές εγκαταστάσεις» αδέσποτων, με εξίσου άθλιες συνθήκες, στις οποίες συγκεντρώνουν τα ζώα μέχρι την αποστολή τους στην αλλοδαπή, υπό τη πλήρη ανοχή και αδιαφορία των αρμόδιων αρχών.(Νο.6)

Η εφαρμογή του Ν.3170/2003 «περί προστασίας των ζώων» , στον οποίο εμπεριέχονται περιοριστικές διατάξεις σχετικά με την εξαγωγή κατοικίδιων ζώων για υιοθεσία σε άλλες χώρες, εξαγρίωσε τους εξαγωγείς, οι οποίοι , αλλοδαποί και Έλληνες, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν ξεκινήσει μια απερίγραπτη διεθνή ανθελληνική εκστρατεία με στόχο την αναθεώρηση και τροποποίηση του νόμου αυτού και την κατάργηση κάθε σχετικής περιοριστικής διάταξης.

Από τις ιστοσελίδες τους στο ξένο διαδίκτυο δημοσιεύονται κείμενα υβριστικότατα έως χυδαία, μαζί με αποκρουστικές φωτογραφίες (τις ίδιες πάντα και αμφιβόλου προέλευσης) από ζώα δολοφονημένα, κατακρεουργημένα και ετοιμοθάνατα .
Η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν ένα έθνος βάρβαρων σαδιστών που αρέσκονται να βασανίζουν ζώα και που, παρά ταύτα, δεν αφήνει τους «πολιτισμένους ευρωπαίους» φιλόζωους να τα σώσουν μεταφέροντας τα στο εξωτερικό. Εξομοιώνεται με την οθωμανική Τουρκία ως προς την πεποίθηση ότι τα ζώα είναι όντα μιασμένα. Η υπερβολή είναι τόσο έντονη ώστε να είναι ορατή η σκοπιμότητα. (Νο.7)

Παρά ταύτα, και δεδομένης της απουσίας Κρατικής παρέμβασης για την εφαρμογή των Ν.3170/03 και Ευρ.Καν.998/03 και άλλων σχετικών κανονισμών , καραβάνια ολόκληρα ανυπεράσπιστων σκυλιών και γατιών στοιβαγμένων σε φορτηγά συνεχίζουν να φεύγουν ανενόχλητα από όλη την Ελλάδα και να ταξιδεύουν επί 5-6 ημέρες σε συνθήκες απερίγραπτες μέχρι τον τελικό προορισμό τους. Ανάμεσά τους και ζώα άρρωστα, τραυματισμένα, κουτάβια ημερών, πολλά από τα οποία πεθαίνουν στη διαδρομή. Μια τέτοια αποστολή από την Κέρκυρα συνελήφθη από τις Ιταλικές Αρχές στη Πάδοβα τον Απρίλιο του 2006 με αποτέλεσμα να ρεζιλευτούμε διεθνώς.(Νο.8,9,10)

Μάθαμε πως σε απάντηση καταγγελίας από Ιταλία για το παράνομο εμπόριο κατοικίδιων ζώων, παροτρύνετε κρατικούς και μη φορείς αλλά και ιδιώτες να ενεργούν για την πάταξη αυτών των δραστηριοτήτων και για την εφαρμογή των σχετικών εθνικών και κοινοτικών διατάξεων. Σας πληροφορούμε ότι η Συνομοσπονδία μας έχει επανειλημμένως σταματήσει φορτία αδέσποτων ζώων στο λιμάνι του Πειραιά και στο Αεροδρόμιο Αθηνών με προορισμούς τη Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Δανία , σε μερικά από τα οποία, δυστυχώς, οι εισαγγελικές αρχές, για άγνωστους λόγους και παρά τη κατάφωρη παραβίαση των νόμων, επέτρεψαν να συνεχίσουν. Υπήρξε μάλιστα και παρέμβαση του Γερμανού Πρέσβη υπέρ των εξαγωγέων, με επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (συν.11)

Παρά τις δικές μας ενέργειες, παρά τα δημοσιεύματα και τις σχετικές επερωτήσεις βουλευτών, τις οποίες και επισυνάπτουμε, από κυβερνητικής πλευράς και μολονότι ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός σε σχετική ερώτηση στη Βουλή πριν 10 μήνες, είχε δεσμευθεί για την άμεση νομοθέτηση της ποινικοποίησης αυτών των παραβάσεων , τη συμπλήρωση του Ν.3170/2003 με ποινικές κυρώσεις και την νομοθέτηση του Ευρ.Καν. 998/2003, ο οποίος από το 2004 μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο στα χαρτιά, καμία εξέλιξη δεν έχει ακόμα σημειωθεί.(συν.12)

Έτσι, οι εξαγωγείς , αφενός συνέχισαν και συνεχίζουν να δρουν ελεύθερα, χωρίς κυρώσεις, με θεατή το Κράτος, και αφετέρου δίκαια απέκτησαν το θράσος να στραφούν δικαστικά εναντίον μας , δεδομένου ότι είμαστε οι μόνοι που αγωνιζόμαστε να τους σταματήσουμε. Μας έχουν εμπλέξει σε ένα κύκλο δικαστικών αγώνων προσπαθώντας να μας εξοντώσουν ηθικά και οικονομικά . Η μόνη μας ικανοποίηση είναι οι θετικές για μας και τον αγώνα μας δικαστικές αποφάσεις. Ολες οι αποφάσεις μέχρι σήμερα μας έχουν αθωώσει, ενώ πρόσφατα με δικαστική απόφαση δύο από τους σημαντικότερους εξαγωγείς καταδικάστηκαν σε 1 έτους φυλάκιση.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η Συνομοσπονδία μας δεν χρηματοδοτείται από πουθενά και λειτουργεί από αμιγείς εθελοντές με καθαρά προσωπικό ψυχικό και οικονομικό κόστος.

Οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντιμετωπίζονται με πλήρη αδιαφορία και, πολλές φορές, με απαξίωση.

Παρακαλούμε θερμά : Βοηθήστε μας !! Βοηθήστε να σταματήσει αυτό το επαίσχυντο και ανατριχιαστικό εμπόριο.

• Συστήστε στο Ελληνικό Κράτος να φροντίσει ώστε οι Νόμοι, οι Κανονισμοί, οι Οδηγίες να εφαρμόζονται και όχι να μένουν στα χαρτιά!

• Ζητείστε από όλους την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας.

• Συστήστε στα κράτη-μέλη τα οποία είναι αποδέκτες αυτών των καραβανιών αδέσποτων ζώων να ελέγχουν αυστηρά τις αεροπορικές και οδικές εισόδους των χωρών τους καθώς και τους εμπλεκομένους Ζωοφιλικούς Οργανισμούς και ιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν χώρους συγκέντρωσης αυτών των δύστυχων πλασμάτων.

• Ψηφίστε, αν χρειάζεται, και επιβάλετε νέους κανονισμούς ή οδηγίες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου κατοικίδιων ζώων.

Πιστεύουμε ότι οι λαοί όλων των μελών- κρατών, αλλά και όλου του κόσμου, όταν μάθουν την φοβερή πραγματικότητα, θα επικροτήσουν κάθε μέτρο.
Η ανάγκη για τη προστασία των ανυπεράσπιστων αυτών ζώων δεν είναι θέμα ζωοφιλίας, είναι θέμα αυτοσεβασμού, αξιοπρέπειας και ηθικής υποχρέωσης κάθε έντιμου ανθρώπου.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία.

Ευχαριστούμε πολύ.




Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ιωάννα Γκαραγκούνη

Συνημμένα : Φάκελος



Κοινοποίηση:
1) Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρ.Παπούλια
2) Πρόεδρο της Κυβερνήσεως, κ.Κων.Καραμανλή
3) Κοινοτικό Επίτροπο, κ. Κυπριανού
4) Επικεφαλής των Κομμάτων: ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
5) Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ντ.Μπακογιάννη
6) Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πρ.Παυλόπουλο
7) Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης, κ. Ευάγ.Μπασιάκο
8) Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Αν. Παπαληγούρα
9) Υπουργό Πολιτισμού, κ. Γ. Βουλγαράκη
10) Υπουργό Τουρισμού, κ. Χ. Πάλλη-Πετραλιά
11) Υπουργό Δημ.Τάξης, κ. Β. Πολύδωρα
12) Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Μ. Λιάπη
13) Υπουργό Εμπορ.Ναυτιλίας, κ. Μ. Κεφαλογιάννη
Aπό : ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Eυεργ.Γιαβάση 71, Αγ.Παρασκευή 15341, τηλ.6527-014,Φαξ 22920 69186

Πρός:
• Πρωθυπουργό κ.Κ.Καραμανλή,
• Mr.B.Van Goethem,Dir.,Animal Health Dpt., EUROPEAN COMMISION
• Επικεφαλείς Κομμάτων ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ,ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ,ΛΑΟΣ
• Υπουργούς : Αγροτ.Ανάπτυξηςκ.Ε.Μπασιάκο, Δικαιοσύνης κ.Α.Παπαληγούρα,Εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη,
• Υφυπουργό Αγροτ.Ανάπτυξης κ.Αλ.Κοντό
• Δ/νση ΚΑΦΕ, Υπουργ.Αγροτ.Ανάπτυξης
Κοινοποίηση : ΜΜΕ

Αξιότιμοι Κύριοι,

Επειδή αλλοδαποί και Έλληνες εξαγωγείς κατοικίδιων ζώων που δρουν από χρόνια παράνομα στην Ελλάδα και άλλα κράτη, αποστέλλουν , κατά παράβαση της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, σκυλιά και γάτες για «υιοθεσία» προς Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο και Αμερική , τα οποία στην ουσία πωλούν μέχρι και 350 ευρώ για άγνωστες χρήσεις (ο τελικός προορισμός τους είναι άγνωστος),

Επειδή για να δικαιολογήσουν το εμπόριο αυτό, κατηγορούν στο διαδίκτυο, αλλά και με αποστολές εγγράφων διαμαρτυριών, τους Έλληνες ως βάρβαρους βασανιστές ζώων, απολίτιστους κλπ. δυσφημίζοντας ασύστολα την Ελλάδα,

Επειδή, για άλλη μια φορά ρεζιλευτήκαμε διεθνώς μετά τη σύλληψη από τις Λιμενικές Αρχές της Ανκόνα, Ιταλίας, ενός, από τις χιλιάδες των διακινουμένων παράνομων φορτίων, με 102 σκυλιά, μετά από δική μας καταγγελία, και αφού προηγουμένως, παρά την ειδοποίηση προς το Λιμεναρχείο και τον Εισαγγελέα Ηγουμενίτσας, το φορτίο είχε αφεθή ελεύθερο να συνεχίσει το ταξίδι προς Γερμανία,

Επειδή οι εξαγωγείς έχουν βάλει τα «μεγάλα μέσα» προς τους αρμοδίους και πιέζουν , με αποτέλεσμα στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως οι ίδιοι αναφέρουν στα επισυναπτόμενα έγγραφα , να παρέμβει ώστε η κ. Σπυριδούλα Κροκίδη , πρόξενος επί τιμή της Ελλάδος στην Ανκόνα, αγνοώντας τις αντίθετες οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου, να ζητήσει επίσημα από το Δικαστήριο της Ανκόνα την απόδοση των κατασχεθέντων ζώων στους εξαγωγείς, κατά παράβαση του Ν.3170/2003 και του Ευρ.Κανον.998/2003,

Επειδή μετά από παρέλευση 3,5 ετών, δεν έχουν ακόμα θεσπιστεί συμπληρωματικά μέτρα σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 998/2003, δηλαδή, ορισμός της αρμόδιας αρχής, θέσπιση του ελεγκτικού μηχανισμού και σύστημα εφαρμογής κυρώσεων, και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας και παρά τις συνεχιζόμενες εξαγωγές ζώων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ολιγωρεί και αδιαφορεί,

Επειδή κανείς από τους αρμόδιους Υπουργούς δεν έστειλε στη δικαιοσύνη τους αποστολείς των σκυλιών της Ανκόνα και κανένας εισαγγελεύς δεν επελήφθη αυτεπαγγέλτως για την εμπορική αυτή αποστολή, κατά παράβαση του Ν.2538/97, αλλά, απλοί θεατές, επαφίενται στη δικαιοσύνη του γειτονικού κράτους λες και οι παρανομούντες δεν είναι ΄Ελληνες πολίτες, επιτρέποντας τους έτσι να συνεχίζουν ανενόχλητοι τις παράνομες αποστολές ζώων και να γελούν σε βάρος του Κράτους, ακόμα και να απειλούν.

Επειδή οι κτηνίατροι του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου εκδίδουν κατά συρροή πιστοποιητικά για εξαγωγές ζώων, ενώ οι Νομοκτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι Λιμενικές, οι Δικαστικές και οι Τοπικές Αρχές κάνουν «τα στραβά μάτια»,

Επειδή ο Υφυπουργός κ.A.Κοντός σε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή χαρακτήρισε την αγωνία μας να εφαρμόζεται η σχετική Νομοθεσία στην Ελλάδα σαν «φιλονικίες μεταξύ ζωοφιλικών σωματείων»,
Παρακαλούμε

να ενδιαφερθείτε επιτέλους να νομοθετηθούν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί και Οδηγίες στην Ελλάδα εφόσον και εμείς ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Τα ακόλουθα βίντεο , μερικά από αυτά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, καταγράφουν εφιαλτικά τραγικές σκηνές από τις συνθήκες που επικρατούν στα «πολιτισμένα και φιλόζωα» κράτη στα οποία αποστέλλουν οι εξαγωγείς τα ζώα της Ελλάδας. Δείτε τα για να καταλάβετε τι είδους ζωοφιλία υπηρετούν οι καταγγέλλοντες τη βαρβαρότητα της Ελλάδας «ζωόφιλοι» με απώτερο σκοπό τη συνέχιση του φρικτού αυτού εμπορίου. Ενδεικτική είναι η απάντηση μιας των διαμαρτυρομένων η οποία παραδέχεται ότι η χώρα της είναι χειρότερη της Ελλάδας.
http://www.youtube.com/watch?v=j_iZ8M5vSmU
http://www.youtube.com/watch?v=j_iZ8M5vSmU&mode=related&search
http://www.youtube.com/watch?v=pqqUlgP9GA8&mode=related&search
http://www.youtube.com/watch?v=DEMJlCWWTvA&mode=related&search
http://www.youtube.com/watch?v=1bpDE6Vx_QU&mode=related&search
http://www.youtube.com/watch?v=XRUs8iW17Xg&mode=related&search
http://www.youtube.com/results?search_query=traffico+di+cani&search=Search


Με τιμή,

Ιωάννα Γκαραγκούνη
Για το ΔΣ της Συνομοσπονδίας


Συνημμένα 3

adespotos είπε...

Τυχαία σε βρήκα. Είσαι σε πολύ καλό δρόμο. Στοιχεία έχουμε πολλά και πολεμάμε για να σταματήσουμε τους ΑΧΡΕΙΟΥΣ που ζούν απο το εμπόριο αδέσποτων ζώων. Συνεργαζόμαστε με τη Συνομοσπονδία και έχουμε πολλά στοιχεία.

ΟΜΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΕΑ!!!
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ!!

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΧΡΕΙΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ " ΟΤΙ ΣΩΖΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ". ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΠΟΥ;;;;;; ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΝΕ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΙΑ , ΙΤΑΛΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ, ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ( ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΚΟΣΣΟΒΟ , ΠΟΛΩΝΙΑ κ.α. ). ΕΠΙΣΗς ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΈΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΛΙΒΑΝΟ, ΑΙΓΥΠΤΟ, ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ κ.α.

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΖΩΑ, ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΓΑΤΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΟΓΑ , ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΛΑΡΙΑ.
http://adespotos-greekstrays.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

To tetrapodologein αποχαιρετά την Πόπη του

Έφυγε τη Δευτέρα του Πάσχα από κοντά μας η πολύτιμη και αξέχαστη φίλη και συναγωνίστρια Πόπη Μπάκα.

Πολύτιμη γιατί; Γιατί αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι από την προσωπική και οικογενειακή της ζωή για ζητήματα φυσικού περιβάλλοντος και της αδέσποτης τετράποδης πανίδας των αστικών μας κέντρων. Ακούραστη ερευνήτρια, με προσωπικές συναντήσεις, φιλικές επαφές και διασταύρωση στοιχείων θεμελίωνε τις περιβαλλοντικές της αναζητήσεις. Διαλλακτική, μειλίχια και φιλική αλλά και όταν χρειαζόταν ανυποχώρητη από βαθιά αίσθηση του δίκαιου αγώνα της. Συγκρούστηκε με οργανωμένα συμφέροντα, διώχθηκε και αγωνίστηκε δικαστικά. Δεν έχασε ποτέ το θάρρος της, ούτε την πίστη της και απέρριψε συμβιβασμούς οσάκις της προτάθηκαν.

Αξέχαστη γιατί; Γιατί η Πόπη μας με το παράδειγμά της νεύρωνε τα ενδιαφέροντα του πολίτη και τον έκανε ενεργό. Συστράτευε. Κινητοποιούσε. Και πάντα με το χαμόγελο και την ανοχή. Συγγραφικό επιστέγασμα της δράσης της ήταν το βιβλίο της «Παράνομη διακίνηση κατοικιδίων ζώων. Αμερική – Ευρώπη - Ελλάδα» που εκδόθηκε το 2005 από την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη. Εξάλλου ένας τεράστιος όγκος ερευνητικού υλικού για τις μαζικές και παράνομες εξαγωγές αδέσποτων τετραπόδων από τη χώρα μας, περιμένει την αξιοποίησή του από τον όποιο ενδιαφερόμενο.

Αυτή τη συγκινητική σταυροφορία της Πόπης μας διέκοψε η επώδυνη ασθένεια που της επιτέθηκε πριν από μήνες και από τον περασμένο Αύγουστο και μετά αποκαλύφθηκε σε μας τους φίλους της ένας ακόμα ποιοτικός προσδιορισμός του χαρακτήρα της. Το ψυχικό της μεγαλείο και η υψηλή αξιοπρέπειά της. Βάσταξε με δύναμη ψυχής τις ταλαιπωρίες από την σύγκρουσή της με την αρρώστια. Κι όπως μέχρι εκείνη τη στιγμή αισιοδοξούσε για τα πάντα έτσι και τώρα απάλυνε τις επιπτώσεις της ύπουλης ασθένειάς της, παρέλειπε τα δυσάρεστα, αποσιωπούσε τον πόνο και αναδεικνυόταν σε ήρωα τραγικό μιας χαμένης από καιρό μάχης. Κι αυτός ο ηρωισμός ήταν που αναπτέρωνε και το ηθικό του αγαπημένου της Σπύρου και των πολυαγαπημένων της γιων και ανατροφοδοτούνταν από την αμέριστη και υποδειγματική συμπαράσταση του ανδρικού πληθυσμού στο οικογενειακό της περιβάλλον.

Η Πόπη θα λείψει από όλους τους δικούς της, από εμάς στο Τετραποδολογείν αλλά και από όσους είναι πρόθυμοι να πάρουν τη σκυτάλη από τα ζεστά της χέρια και να συνεχίσουν το τρέξιμο, όπως εκείνη θα επιθυμούσε. Εμείς της υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον τίμιο αγώνα της προκειμένου να κάνουμε γνωστά στους παροικούντες τη ζωοφιλική Ιερουσαλήμ όσα δεν πρόλαβε εκείνη να αποκαλύψει χτυπημένη από τη νόσο.

Στο καλό Πόπη μας. Στο καλό.

Ανώνυμος είπε...

ειμαι ενατιον των εξαγωγων αδεσποτων στο εξωτερικο.τι εγινε το θεμα?ξεχαστηκε?γιατι δεν ακουγετε τιποτα πλεον?