Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007

ΟΙΚΟΜΑΧΗΤΕΣ Ή ΟΙΚΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ






Άξια αναφοράς είναι η προσπάθεια πολλών ευαίσθητων ανθρώπων που κινητοποιούνται σε όλο τον κόσμο για να σταματήσει η βαρβαρότητα ενάντια στα ζώα. Σε αυτή την προσπάθεια πολλοί έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες, δικαστήρια, φυλακίσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αρχές προειδοποίησαν τα φαρμακευτικά εργαστήρια και τις επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας για τον κίνδυνο επιθέσεων από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων. Tο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) αντιμετωπίζει τους ριζοσπάστες οικολόγους ως «οικοτρομοκράτες».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης, ορισμένες παράνομες ομάδες δεν διστάζουν να προσφύγουν σε επιθέσεις ενάντια σε όσους εκμεταλλεύονται την πανίδα. Το Huntingdon Life Sciences (HLS), το μεγαλύτερο εργαστήριο στην Ευρώπη όπου πραγματοποιούνται πειράματα σε ζώα, βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια στην καρδιά μιας παγκόσμιας μάχης. Για να επιτύχουν την απελευθέρωση των ζώων που θυσιάζονται στον βωμό των ερευνών, οι οικομαχητές προσπαθούν να εξωθήσουν το HLS στη χρεοκοπία, παρενοχλώντας τους μετόχους, τους πελάτες και τους προμηθευτές του.
Η προσφυγή στη βία του κινήματος προστασίας των ζώων ξεκινάει τη δεκαετία του 1960. Οι ακτιβιστές του προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις,. Το 1963 ιδρύθηκε στη Νότια Αγγλία η Οργάνωση των Σαμποτέρ του Κυνηγιού (HSA). προσπαθούσαν να παρεμβληθούν ανάμεσα στους κυνηγούς και στα θηράματά τους, για να τα σώσουν και για να παρακινήσουν την κυβέρνηση να απαγορεύσει το κυνήγι. Στη συνέχεια, επέκτειναν τη δράση τους στα εργαστήρια όπου πραγματοποιείται ζωοτομία και στα καταστήματα γουναρικών. Ονομάστηκαν Band of Mercy (Ομάδα του Ελέους)». Τρία χρόνια αργότερα, οι «παράνομοι»επέλεξαν ως ονομασία τα αρχικά ALF. «Εκείνη την εποχή, τα απελευθερωτικά μέτωπα πολλαπλασιάζονταν στη Λατινική Αμερική και στην Ιρλανδία: το ALF πιστεύει ότι μια βίαιη ενέργεια μπορεί να είναι θεμιτή βραχυπρόθεσμα εάν πρόκειται να αποδοθεί δικαιοσύνη. Στη Βρετανία, το κίνημα για την κατάργηση της δουλείας και οι σουφραζέτες, οι ακτιβίστριες που μάχονταν για τα δικαιώματα των γυναικών, είχαν καταφύγει επίσης σε παράνομα μέσα.

Μέσα από τις επιθέσεις και τις απειλές, το ALF επιδιώκει την αύξηση του κόστους της ασφάλειας των εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να γίνει οικονομικά ασύμφορη η εκμετάλλευση των ζώων.
Στο όνομα του αγώνα τους, αρκετές εκατοντάδες ακτιβιστών είναι έτοιμοι να περάσουν στην παρανομία. Ο απολογισμός της δράσης τους : σπάσιμο της βιτρίνας κρεοπωλείων, εμπρησμοί σφαγείων και καταστημάτων γουναρικών, παρενοχλήσεις εις βάρος τσίρκων και ζωολογικών κήπων, επιθέσεις σε εκτροφεία βιζόν και απελευθέρωση των έγκλειστων ζώων, καταστροφή εργαστηρίων ζωοτομίας και των εκτροφείων που τα προμηθεύουν με τα ζώα, παρενόχληση του προσωπικού τους μπροστά στον τόπο κατοικίας τους, πετροβόλημα των παραθύρων τους και φθορές στα αυτοκίνητά τους, εμπρησμοί φορτηγών ψυγείων των σφαγείων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βόρεια Ευρώπη, το ALF αναλαμβάνει συχνά την ευθύνη για ενέργειες αυτού του τύπου.
Έπειτα από τριάντα χρόνια αγώνων, το κίνημα για την απελευθέρωση των ζώων έχει επιτύχει σημαντικές νίκες έπειτα από εκστρατεία άσκησης πιέσεων στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
Σήμερα, είναι σχεδόν αδύνατον να βρει κανείς ένα γούνινο παλτό στη Βρετανία. Τα τελευταία χρόνια οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία πολλά εκτροφεία γάτων και σκύλων που τροφοδοτούσαν εργαστήρια ζωοτομίας. Τον Ιανουάριο του 1994, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πρόγραμμα του εργαστηρίου νευρολογικής έρευνας που απαιτούσε φριχτά πειράματα πάνω σε πιθήκους (κόβεται ένα τμήμα του κρανίου των πιθήκων, χωρίς να χορηγηθεί καμία αναισθησία στα ζώα και εμφυτεύονται ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους για να μελετηθεί η λειτουργία των νευρώνων.
Το πείραμα διαρκεί έξι ώρες ημερησίως, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Οι υποστηρικτές αυτών των πειραμάτων επικαλούνται την ομοιότητα που υπάρχει ανάμεσα στον πίθηκο και στον άνθρωπο.
Οι αντίπαλοί τους ανταπαντούν ότι ακόμα και αυτή η ομοιότητα δεν είναι δυνατόν να δικαιολογήσει, από ηθική άποψη, την οδύνη των ζώων)
Συντονιστής αυτής της εκστρατείας ήταν ο Μελ Μπρότον, φίλος του Μπάρι Χορν, ο οποίος εξέτισε ποινή τετραετούς φυλάκισης για κατοχή εκρηκτικών. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, το συνηθισμένο εργαστήριο μετατράπηκε σε φρούριο, ενώ το κόστος λειτουργίας του πέρασε στα 32 εκατομμύρια λίρες, από 24 στην αρχή. Ολα αυτά ήταν απαράδεκτα για το διοικητικό συμβούλιο του Κέιμπριτζ, το οποίο παραιτήθηκε από τη συνέχιση αυτού του προγράμματος.
Ο κυριότερος εχθρός των οικομαχητών, οι περιφραγμένες με συρματοπλέγματα εγκαταστάσεις του HLS που θυμίζουν φρούριο και τις οποίες παρομοιάζουν με στρατόπεδο συγκέντρωσης, εξακολουθούν να λειτουργούν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο ζωοτομίας στην Ευρώπη. διαρροές αποκαλύπτουν ότι στο HLS πραγματοποιούνται ιδιαίτερα οδυνηρά πειράματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πειραματισμού με αέρια CIC πάνω σε σκύλους, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το 2003(«The Observer», Λονδίνο, Απρίλιος 2003), δεκαπέντε χρόνια μετά την απαγόρευσή τους. η δοκιμή ενός φάρμακου για τα οστά για λογαριασμό μιας ιαπωνικής εταιρείας, οπότε και έσπασαν τα πόδια σε 37 σκύλους.

Ύστερα από τα παραπάνω ο κάθε αναγνώστης μπορεί να λάβει προσωπική θέση και στάση και να αντιμετωπίσει με τον δικό του τρόπο την νεοταξική λαίλαπα που σκοτεινιάζει πάλι πάνω από την ανθρωπότητα μαζικοποιώντας κατακριτέες πρακτικές.
Πίσω από «παραλείψεις, παραβλέψεις και σκοπιμότητες» της διεθνούς κοινότητας, ξεκάθαρα διακρίνεται ο πλουτισμός με κονδύλια των φορέων της νέας τάξης πραγμάτων και όλων όσων προσδένονται στο άρμα της διψώντας για απόλυτη εξουσία και έλεγχο, λεηλατώντας τις ανθρώπινες ευαισθησίες επιβάλλοντας αναίτια εξουσία ειδεχθούς θανάτου αδιάκριτα στα αγαπημένα όντα της φύσης, χωρίς καμιά ευδιάκριτη οικονομική ή άλλη ωφέλεια που να υπερβαίνει το κόστος τέτοιων ενεργειών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Yπέροχο άρθρο, το πέρασα και στο δικό μου blog "arkouda" http://yiannas.pblogs.gr/
Eυχαριστώ πολύ!